Da krenemo od početka: Zdravlje na usta ulazi! Važi li ova poslovica u zimskom periodu slava ili je možemo bar na kratko zaboraviti i prepustiti se uživanju u hrani? Odgovor je, kao i najčešće, negde između.
Uživajmo u čarima bogate slavske trpeze bez posledica po naše zdravlje! Kako je to moguće? 


Sva ta Mast!

Osnovni razlog da se pojavi povišena masnoća u krvi i njene vrednosti jeste preterano konzumiranje hrane sa visokim sadržajem masti. S druge strane masnoće predstavljaju važan sastojak skoro svake hrane i ima značajnu funkciju u našoj ishrani.

Upravo tu nalazi se tanka linija između konzumiranja jela i pića iako više nismo gladni (jer vreme je slavlja!) i bojažljivog suzdržavanja od svega što nam se učini bar toliko masno, da potencijalno može nepovoljno uticati na naše zdravlje.

masna hrana na slavama


Pitanje je, kako održati ravnotežu i ne skliznuti ni u jednu od dve krajnosti. Odgovor je opet negde na sredini, u malim stvarima!
Hajmo bar malo obratiti pažnju na količinu i vrste masnoća koje konzumiramo, samo malo manje popiti, i posle svega malo prošetati... jer će ovo malo zapravo doneti mnogo kada nas zaplaše stari bauci kao što su: Gojaznost, Srčana oboljenja, Oboljenja krvnih sudova, Dijabetes...


Za šta su sve krive Masti?


Bez ulaženja u detalje da li se radi o dobrim ili lošim, zasićenim, nezasićenim, često smo skloni da svu krivicu za razna oboljenja današnjice bez daljnjeg pripisujemo mastima. Iako nam ona daju važne masne kiseline, čine našu kožu mekanom, pružaju neophodnu energiju...


Studije nam ukazuju da bi odrasla osoba trebalo da unese 20% - 35% kalorija kroz masti. Minimum kalorija koji unesemo kroz masti je 10%. Međutim, problem možda leži u tome što domaća kuhinja prevazilazi ove brojke, te prosečan Srbin unese između 43% i 50% (još više u zimsko vreme slava). Zašto? Prosto. Zato što su masti svugde prisutne i veoma rasprostranjene. Zato što daju poseban ukus hrani i zato što  nam pružaju osećaj uživanja u obroku. 


U redu, kako onda shvatiti problem i zanemariti sve ove dobre stvari koje nas čine srećnim. Sada je pravi trenutak da pokušamo sa magičnom rečju s početka teksta: malo! Evo i zašto! Jednostavno, ne dolazi sve od masti. Problem gojaznosti i drugih oboljenja je mnogo kompleksniji od pukog nutricionizma. Tu su takođe, godine, pol, gentsko nasleđe, fizička aktivnost, životne navike. Od svega po malo!

dijeta za praznike


Koliko je to malo?


Složićete se da nećemo postići mnogo ukoliko iz ovog perfektnog suodnosa različitih činilaca odjedanput nađemo u pomalo paranoičnom ćorsokaku zvanom fatphobia (prev. opsesivno izbegavanje konzumiranja masti). Zato nam ne trebaju radikalne krajnosti, već pokušaji da sagledamo stvari onakve kave jesu, i konačno napravimo taj mali napor kako bismo stvari doveli na svoje mesto i dopustili sebi da  zaboravimo na, sada već nezaobilaznu temu, kada je reč o zdravlju. 


Dakle, probajmo da napravimo balans, jer čak ni loše masti nisu štetne u malim končinama. Hajde, da ukoliko već nismo, počnemo spremati hranu na maslinovom ili lanenom ulju, bar ponekad. Da prestanemo da jedemo kada osetimo da smo siti. Da umesto čipsa i kokica, uz film grickamo indijski ili brazilski, pa čak i naš domaći orah. Bar jedanput nedeljno pojedemo, tunu, lososa ili haringu.


fizicka aktivnost protiv viska kilograma


Da jutro posle slave kod prijatelja, provedemo tako što ćemo prošetati samo 45 minuta, umesto što ćemo lečiti mamurluk- zato što smo popili malo!  Na kraju krajeva, hajde da osetimo lakoću promene sopstvenih navika i pokušamo da uživamo u njiovom novom obliku.



Mala doza suplementacije koja mnogo znači!

Stručnjaci su preporučili VERDEPURO VITA! Evo iz kog razloga.

Naučno je dokazano da oleuropein iz maslinovog lista efikasno inhibira CuSo4 (bakar sulfata) prouzrokovan LDL oksidacijom. Takođe, on ima snažne antioksidativne aktivnosti kao što je sprečavanje oksidacije lipoproteina male gustine i uklanjanje slobodnih radikala. Povoljno modifikujući patofiziološke procese na nivou ćelije, oleuropein iz maslinovog lista sprečava stvaranje superoksidnih aniona, kao i nestanak neutrofila u krvi. Pomenuti procesi direktno i veoma efikasno dovode do redukovanja lošeg holesterola.


prirodni preparat protiv holesterola


Ono što VERDEPURO VITA posebno izdvaja iz konkurencije jeste jedinstvena kombinacija  nevenovog cvet i maslinovog lista koja stimuliše funkcionalnost digestivnog sistema, ima ogroman uticaj na epitalizaciju kože i sluzokože digestivnog trakta, samim time ubrzano smanjuje nivo holesterola i triglicerida!