Umesto kozmetičkih proizvoda koje postoje na tržištu, kožu možete zaštititi i nahraniti sa prirodnim uljima i preparatima. Međutim, pre svega da naglasimo da zaštita kože počinje od trpeze. Naime, treba  unosti hranu koja je bogata najpre karetenoidima, koji pripremaju kožu za sunce, kao i vitaminom C koji obnavlja i štiti kožu.

suncanje-zastita-od-uva-zracenja

Preporučuju se namirnice bogate karotenoidima – kajsija, breskva, mango
Namirnice bogate vitaminom C – citrusi, bobičasto voće, šipak
Namirnice koje sadrže likopen – lubenica, paprika, crveni grejp, zeleno lisnato povrće
Takođe, jako su dobri zeleni i crni čaj, kao i obična voda zbog hidratacije.

Možemo reći da je sunčanje zdravo za telo ukoliko se adekvatno zaštitimo od štetnih UVA i UVB sunčevih zraka. Treba biti oprezan prilikom sunčanja jer prirodna ulja nemaju toliko jak zaštitni faktor kao kozmetički proizvodi.

MASLINOVO ULJE ZA SUNČANJE

Maslinovo ulje pored kokosovog ulja ima zaštitni faktor do 8, dok bademovo ulje, ulje jojobe i Shea maslac imaju zaštitni faktor ispod 8. Sa druge strane ulja poput ulja iz pšeničnih klica, koje ima faktor 20 ili pak ulje dobijeno iz semenki maline koje ima zaštitni faktor između 30 do 50, mogu da budu u potpunosti adekvatna zamena za  kozmetičke proizvode.

maslinovo-ulje-za-suncanje

Takođe, postoje i oprečna mišljenja koja se tiču zaštitnog faktora samog maslinovog ulja, tako da po nekima maslinovo ulje ima mali ili skoro nikakav faktor zaštite. Ono što je neosporno jeste njegovo blagotvorno dejstvo na kožu, tj. hranjenje kože kako pre tako i nakon sunčanja i uticaj na stvaranje bronzane boje kože.

Prirodna ulja i zaštitni faktori za sunčanje:

Ulje jojobe – faktor: 4
Sezamovo ulje – faktor: 2 – 4
Shea maslac – faktor: 3 – 6
Ulje kokosa – faktor: 2 – 8
Maslinovo ulje – faktor: 2 – 8
Ulje badema – faktor: 5
Ulje avokada – faktor: 4-15
Sojino ulje – faktor: 10
Ulje pšeničnih klica – faktor: 20
ulje semenki maline – faktor: 30 – 50

Maslinovo ulje, koje je poznato još od davnina ima lekovita dejstva na kožu. Pre svega smanjuje rizik od razvoja tumora. Japanski naučnici sa medicinskog fakulteta Kobe otkrili su da korišćenje maslinovog ulja nakon sunčanja smanjuje rizik od razvoja malignih ćelija. Pored toga maslinovo ulje hrani vašu kožu nakon , kao i pre sunčanja. Treba napomenuti da se koristi samo extra devičansko maslinovo ulje koje sadrži visok procenat vitamina E i brojne sastojke sa antioksidacionim svojstvima.

Za hranjenje kože nakon sunčanja možete koristit i našu KREMU – BODY -NA BAZI MASLINOVOG LISTA koja će vam besprekorno nahraniti kožu i vratiti sjaj i elastičnost.


Body-krema-myvitaly

RECEPT ZA ZAŠTITU KOŽE SA PČELINJIM VOSKOM I MASLINOVIM ULJEM

Sastojci:

½ šolje maslinovog ulja ili bademovog ulja
¼ šolje kokosovog ulja
¼ šolje pčelinjeg voska
2 supene kašike cinkovog oksida
2 supene kašike Shea maslaca
eterična ulja (lavande, limuna) opciono po izboru

Priprema:

U posudu sa duplim dnom pomešajte i na laganoj vatri otopite maslac, vosak i ulje. Pošto ste otopili smešu, skinite sa vatre i ostavite ga sa strane da se malo ohladi. Potom dodajte cink oksid. Mešajte dok ne dobije ujednačenu smesu. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru. Koristi se kao i svako drugo sredstvo za zaštitu od sunca.
Rok upotrebe je oko 6 meseci od dana proizvodnje.

Šta je cinkov oksid  i kako se koristi u kozmetici i zaštiti od UVA zračenja?

Cinkov oksid je prirodni mineral koji ima dejstvo zaštite od UVA zraka. Pored upotrebe u sredstvima za sunčanje, takođe, koristi se u proizvodima za negu kože i umirujućim losionima.
U kremama i losionima obično se dodaje u koncentraciji od 2 do 10%. Sadrži antiseptična i antigljivična svojstva zbog kojih se primenjuje i kao konzervans u prirodnim preparatima za negu kože.

Pored zaštite kože u letnjim mesecima, zaštite i usne. Preporučujemo vam LABELO NA BAZI MASLINOVOG LISTA

Pored cinkovog oksida, upotrebljavaju se i drugi minerali za zaštitu od UVA zračenja, poput Titanijuovog oksida i Helioguard 365, koji je zapravo ekstrat alge Porphyria umbilicalis koje ima svojstvo prirodnog UVA filtera.

Labelo-MyVitaly-leto2107