Imate problem sa povišenim holesterolom? Pritom ne želite uzimati  lekove, kao ni skupe terapije. Poslušajte savete naših nutricionista i uverite se u brze rezultate, prirodnim putem.

Uputstvo je više nego jasno:
ukoliko želite da smanjite holesterol prirodnim putem, povećajte unos ovih namirnica!


Maslinovo ulje

maslinovo ulje

Maslinovo ulje u borbi protiv lošeg holesterola

Zamena zasićenih masti maslinovim uljem kao rezultat ima smanjenje nivoa holesterola. Ona  sprečavanju da LDL izazove upale u arterijama, što je ključni faktor za kardiovaskularna oboljenja.

Bilo da odaberete da uz maslinovo ulje pripremate obroke, dodajete ga salatama ili ga uzimate samo za sebe, ono će definitivno imati pozitivan uticaj za vaš organizam.

Maslinov list 

maslinov list

Maslinov list - Oleuropein 

Takozvani antibiotik za loš holesterol u maslinovom drvetu jeste oleuropein, supstanca koja se nalazi u samom listu masline.

Naučno je dokazano da oleuropein iz maslinovog lista efikasno inhibira bakar sulfat prouzrokovan LDL oksidacijom. Ima snažne antioksidativne aktivnosti kao što je sprečavanje oksidacije lipoproteina male gustine i uklanjanje slobodnih radikala. Povoljno modifikujući patofiziološke procese na nivou ćelije, oleuropein iz maslinovog lista sprečava stvaranje superoksidnih aniona, kao i nestanak neutrofila u krvi. Pomenuti procesi direktno i veoma efikasno dovode do redukovanja lošeg holesterola.


Kako uneti oleuropein u organizam?  


Verdepuro Vita - Prirodni preparat sa najvećom koncentracijom oleuropeina


Losos

losos  -riba sa dobrim holesterolom


Riba sadrži manje zasićenih masti od živinskog ili crvenog mesa, pa je idealna za smanjenje lošeg holesterola. Ovo se prvenstveno odnosi na lososa i losos-pastrmku, ali i jeftinu, svima dostupnu plavu ribu. Ona sadrži polunezasićene masne kiseline, omega-3 koje razređuju krv, obaraju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. 


Orasi

orasi - super hrana

Naučnici su uočili neverovatno poboljšanje nivoa holesterola i fleksibilnost krvnih sudova, što podstiče bolji protok krvi, samo nekoliko sati nakon što su pacijenti konzumirali orahe i orahovo ulje.

Istraživanja upućuju, da ako pojedemo šaku oraha, dobićemo trenutnu zaštitu; ali ukoliko ih redovno konzumiramo možemo dobiti trajnog partnera u borbi protiv lošeg holesterola


Orašasti plodovi

orasasti plodovi u borbi holesterola


svakodnevno konzumiranje osam do deset orašastih plodova smanjuje nivo ukupnog holesterola za pet procenata, trvde studije rađene u SAD. Orah, kikiriki i badem posebno su korisni za one koji imaju visok nivo LDL holesterola.


Treba izbegavati zasoljene varijante, posebno ako i inače imate povišeni krvni pritisak. Još uvek nije sasvim jasno kako ovi plodovi utiču na smanjenje holesterola, ali se možda radi o tome da sadrži biljne sterole kao i monozasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja.


Web content design: Predrag Komanovic