KAKO OVSENA KAŠA UTIČE NA MRŠAVLJENJE?

Ovsena kaša je odličan izbor ako se odlučite da prirodno umanjite Vašu telesnu težinu. Naime, sama kaša vam pruža osećaj sitosti, koji je vrlo teško postići nekim drugim namirnicama poput voća i sl. Odlična je za početak dana, tj. za doručak.

Ovsena-kasa-za-mrsavljenje-i-dorucak

Za početak izbacite viršle, salame, i svakakve druge fabričke proizvode koji su puni aditiva i antibiotika. Jednostano spremite za doručak ovsenu kašu (dovoljan je jedan tanjir), i imaćete dovoljno energije sve do ručka. Takođe, zbog bogastva vlaknima, kaša će pospešiti I čišćenje creva. Važno je napomenuti da ukoliko se odlučite da koristite kašu kao jedan od obroka za mršavljenje, da u tom slučaju ne koristite, so , šećer, puter, što se može pronaći u različitim receptima za pripremu ovsene kaše.

U kombinaciji sa snagom maslinovog lista

Verdepuro Slim sigurno ćete imati još bolje rezultate.


ZAŠTO IMATE DOGOTRAJAN OSEĆAJ SITOSTI KADA KONZUMIRATE OVSENU KAŠU?

Pre svega zao što sadrži velike količine nesvarljivih vlakana, i iz tog razloga stomaku će trebati vremenski duže vremena da se isprazni, odnosno, imaćete osećaj sitosti.  Pored toga sama ovsena kaša sadrži visok procenat ugljenih hidrata i proteina koji su pogonska energija za vaše telo. Jedan tanjir ovsene kaše za doručak i uneli ste dovoljnu količinu energije do ručka.


LEKOVITA SVOJSTVA OVSENE KAŠE

Zbog svoji pozitivnih osobina, pre svega veliokog broja vlakana ovsena kaša ima niz lekovitih i blagotvornih uticaja na telo.

ovas-lekovita-svojstva

Pre svega pozitivno utiče na imuni sistem, zato što pomenuti beta glukan zajedno sa belim krvnim zrncima uništava bakterije koje napadaju naš organizam. Snižava nivo lošeg LDL holesterola u krvi, a takođe sprečava i sužavanje arterija. Zbog esencijalnih minerala blagotvorno utiče i smanjenje krvnog pritiska. Sve ove karakteriste ovsenu kašu svrstavaju u odlične namirnice u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.


Ako imate problema sa povišenim vrednostima lošeg holesterola i trigliceridima, pored ovsene kaše, možete koristiti i Verdepuro Vitu, potptuno prirodni borac u borbi sa lošim holesterolom.


RECEPTI ZA OVSENU KAŠU

Ovsena kaša je vrlo jednostavna za pripremu i najčešće se koristi kao doručak. Postoji niz različitih recepata koje možete pronaći, samo je bitno napomenuti da ukoliko ovsenu kašu koristite za mršavljenje, odnosno u dijeti, onda svakako obratite pažnju da u nju ne dodajete so, šećer, maslac.

Ovsena-kasa-sa-vocem

Najčešće se dodaju orašasti plodovi poput badema, oraha, potom razno sušeno voće poput brusnica, grožđa, ili pak svežih banana i jabuka.

Evo nekih recepata za pripremu ovsene kaše:

OVSENA KAŠA SA ORASIMA I SUVIM GROŽĐEM

Sastojci:

3-4 kašike ovsenih pahuljica
150 ml vode
150 ml mleka
orasi
suvo grožđe
med – opciono

Priprema:

Ovsene pahuljice prelijte vodom i mlekom i postavite na laganu vatru, Povremeno mešajte . Kada masa počne da se zgušnjava, dodajte suvo grožđe u količini po želji. Kuvajte dok se ne stvori kašasta masa, odnosno, kuvate do željene gustine.

Kašu servirajte u činije, dodajte med po ukusu (opciono),  dodajte seckane orahe.

Recept čuvenog Jamie Olivera, inače velikog poklonika i promotera zdrave ishrane:


OVSENA KAŠA PO RECEPTU DŽEJMI  OLIVERA I  NJEGOVIH NUTRICIONISTA

Sastojci:

Kilogram ovsenih pahuljica

250 gr oraha, ili badema ili lešnika ( a može I kombinacija svih)

250 gr. Suvog voća po izboru (kajsija, šljive, smokve)

Kašika mlevene kafe

3 kašike kaka

Strugana kora pomorandže.

Priprema:

U rerni, na 180 stepeni Celzijusovih, pecite ovsene pahuljice i koštunjavo voće, oko 10, 15 minuta. U mikseru stavite sve sastojke i za nekoliko minuta ćete dobiti granola doručak. Sipajte sve u staklenu teglu, a za doručak uzimajte odatle po dve, tri kašike mrvljenih pahuljica koje ćete preliti mlekom, jogurtom ili kefirom, a možete da dodate i neko sveže voće.

Prvo se u rerni na 180 stepeni zapeku ovsene pahuljice i koštunjavo voće na 10 do 15 minuta. Nakon toga sve se izmiksa, pakuje se u staklene tegle.

Za doručak je dovoljno 2-3 kašike izmiksovanih pahuljica koje ćete jednostavno preliti mlekom ili jogurom I opciono se može dodati neko sveže voće.