Dehidratacija je jedan od osnovnih problema na koji morate obratiti pažnju posle suncanja. Zato je vrlo bitno pre svega da telu i koži obezbedite dovoljnu količinu vode. Pored opšte poznatog lošeg uticaja UV zraka , kožu mogu da oštete i pesak, so, vetar, što kumulativno dovodi do slabljenja njene zaštitne barijere.


Nega kože posle sunčanja

Pre svega, kao što smo pomenutli, unosite dovoljnu količinu vode, ali i svežih namirnica koje su bogate antioksidansima – masline, borovnice… Jedno od rešenja za kožu koja je izgubila vlažnost, svakako je ulje noćurka, koje se pokazalo vrlo delotvorno za poboljšanje elastičnosti kože i povećanju vlažnosti.

Nakon dana provedenog na plaži, iako ste imali dobru zaštitu i koža nije pocrvenela, epiderm je ipak zagrejan i zajedno sa znojem crpi vodu u dubljem delu kože. Inače, dobro je poznata i izreka da „koža sve pamti“, i zbog toga je adekvatno zaštitite, ali i osigurajte dovljnu količinu vode i hranljivih elemenata.

Posle sunčanja treba koristiti kreme koje smiruju, hlade i regenerišu kožu lica i tela. Mleka, gelovi i kreme sadrže različite sastojke koje imaju visok procenat antioksidanasa koji neutračišu delovanje slobodnih radikala, te stoga sprečavaju oštećenje ćelija i kolagena.

Mažite telo mlekom ili laganim hidratantnim kremama za negu kože, jer se masne kreme i ulja preporučuju samo ako je koža veoma suva.

Dermatolozi preporučuju da ih posle sunčanja nanosite u debljem sloju, a naročito na kritične tačke poput ramena i stomaka. Preporučuje se još i da ih nanosite odmah nakon tuširanja dok je koža vlažna kako bise lakše razmazivale.

Za ishranu i hidrataciju kože nakon sunčanja možete korisiti MyVitaly BODY kremu na bazi maslinovog lista.


Koža oko očiju je posebno osetljiva, tako da obratite pažnju na nju. Na deo oko očiju, ujutro i uveče pred spavanje možete da nanesete gel ili kremu na bazi krastavca.

Značajnu ulogu u zatezanju kože ima i vitamin C koji je pravi organski „botoks“, jer podstiče stvaranje kolagena potpornog vlakna od koga zavisi elastičnost i kompaktnost kože. Zato u ishrani koristite manirnice bogate ovim vitaminom poput citrusa, sveže paprike, brokolija i td.

OSVEŽAVAJUĆA MASKA ZA LICE SA MASLINOVIM ULJEM

Sastojci:

  • 1 kriška dinje
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika ovsenih pahuljica

Priprema:

Pomešajte sastojke u blenderu. Gustinu maske regulišete uz pomoć ovsenih pahuljicca koje treba da odstoje u soku 15 min. Ako vam je dobijena smesa gusta, možete dodati još malo dinje. Namažite je na lice, vrat i dekolte i na ruke. Držite je oko 45 minuta, pa isperite mlakom, pa hladnom vodom.


hidratacija koze


design: pogon studio